offerte aanvragen

Beurskrach veroorzaakt door eén fout commando.

Omdat één handelaar het commando 'HF STOP' op zijn terminal intikte, klapte de beurs op Wall Street als een lawine volautomatische dominostenen in elkaar.

Aan het begin van deze maand zeilde de Dow Jones index op de beurs van New York duizend punten omlaag. Deze daling leidde tot hartverzakkingen bij de handelaren. Was er een nieuwe economische crash op handen? Nee, eerder een crash veroorzaakt door een enkel commando op een handelscomputer.

High Frequency Trading

De aandelenhandel is al lang geen zaak meer van schreeuwende mannen op de beursvloer. Zeventig procent van de aandelen worden automatisch verhandeld. Een vorm van aandelenhandel is de zogenaamde ‘High Frequency Trading’.

Bij deze vorm worden aandelen zeer snel gekocht en verkocht. De aandelen zijn slechts enkele seconden in bezit van de handelaren. Met deze snelheid proberen zij de kleine koersveranderingen voor te zijn. Als een aandeel bijvoorbeeld stijgt, dan zal kort daarna een aandelenfonds waar dit aandeel onderdeel van is ook stijgen. In de tussentijd probeert de handelaar zijn slag te slaan. De winst per aandeel is gering, hooguit enkele centen. Maar het volume is enorm; honderden miljoenen aandelen worden dagelijks op deze wijze verhandeld.

Dominoduikvlucht

Maar wat ging er mis toen de Dow een duikvlucht maakte? Het gebeurde bij de high frequency handelaar Tradeworx. Daar sloot iemand, bewust of onbewust, de handelscomputer af met het commando 'HF STOP', meldde CNBC deze week. Met als gevolg dat alle aandelen direct op de beurs werden gedumpt. Binnen een fractie van een seconde reageerde andere geautomatiseerde handelssysteem en dumpten hun aandelen. De val van de Dow was niet meer te stuiten.

Een dergelijk voorval was ook deels de oorzaak van Black Monday, de beurscrach in 1987. Alleen herstelde de systemen en de handelaren toen niet zo snel als aan het begin van deze maand.

De rol van de geautomatiseerde aandelenhandel wordt steeds groter. Het is daarom opmerkelijk dat een zo belangrijk onderdeel van ons economisch systeem afhankelijk kan zijn van een operator en een fout commando.

Bron: Techworld.nl

0
share this

over de auteur

Martijn  Visser

Martijn helpt al 17 jaar ondernemers met raad en daad aan krachtige web-oplossingen

reageren?

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden gemarkeerd *

* verplicht veld
*
*
*
*
clear this field
ook met ons werken?
bel ons op 085 888 33 30 of

volg ons op

nieuwsbrief

* verplicht veld
*
clear this field